Menu
21 / 01 / 2019 - 01:01 am
A Site By Your Side
A+ A A-

karagiorgas 1

"24 Ιουλίου 1974. Ο Σάκης Καράγιωργας αποφυλακίζεται. Εδώ, στήν αγκαλιά τού Τάκη Μπενά καί άλλων συντρόφων του έξω από τίς Φυλακές Κορυδαλλού." 

Ο Σάκης Καράγιωργας γεννήθηκε το 1930 στον Πύργο. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του έζησε, σε μια ταραγμένη εποχή, τα μαθητικά του χρόνια. (Ο ίδιος σε αυτοβιογραφικό του σημείωμα αναφέρει ότι το πρώτο πράγμα που θυμάται από τη ζωή του είναι ο συναγερμός στις 10 η ώρα της 28ης Οκτωβρίου 1940).

Πέρασε δύσκολα και φτωχικά χρόνια και με την οικονομική συνδρομή ενός θείου του το 1949, αφού τελείωσε την Μέση Εμπορική στον Πύργου, γράφτηκε στην Ανωτέρα Βιομηχανική Σχολή της Αθήνας, ως αριστούχος της μέσης εκπαίδευσης. Παράλληλα με τις σπουδές του στην Ανωτέρα Βιομηχανική, έδωσε εξετάσεις και εισήχθη στην Ανωτάτη Εμπορική. Φοίτησε παράλληλα και στις δύο σχολές από τις οποίες και αποφοίτησε.

Μετά από εξετάσεις εργάσθηκε για ένα διάστημα το 1955 στο Υπουργείο Συντονισμού και κατόπιν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το 1959, με υποτροφία του ΙΚΥ στη Δημόσια Οικονομική, αναχωρεί για το Λονδίνο για μεταπτυχιακές σπουδές, τις οποίες και ολοκλήρωσε το 1962, λαμβάνοντας το διδακτορικό του στη Δημόσια Οικονομική.
To 1963 τον βρίσκει επιμελητή στην έδρα της Εφαρμοσμένης Οικονομικής στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά, ενώ επί κυβέρνησης Ένωσης Κέντρου ορίζεται γενικός γραμματέας της οικονομικής εξ υπουργών επιτροπής. Παράλληλα προετοιμάζει την επί υφηγεσία διατριβή του, που θα υποστηρίξει στην ΑΣΟΕΕ το 1964.

Ο Σάκης Καράγιωργας αποσπάστηκε το 1964 στο "Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών" (ΚΕΠΕ) και όντας υφηγητής της Δημόσιας Οικονομικής, συνεργάσθηκε στην κατάρτιση του πρώτου πενταετούς προγράμματος οικονομικής ανάπτυξης της χώρας (1966-1970), συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία σύνταξής του.

Το 1965 συμμετέχει μαζί με άλλους διανοούμενους στην ίδρυση του πολιτικού ομίλου "Αλέξανδρος Παπαναστασίου" και αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού "Νέα Οικονομία". Το 1966 τον βρήκε εκλεγμένο έκτακτο καθηγητή της Δημόσιας Οικονομίας στην Πάντειο ΑΣΠΕ. Σε σύντομο διάστημα κυκλοφόρησαν και τα πρώτα πανεπιστημιακά του εγχειρίδια.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του 1967, πρωτοπόρησε στη συγκρότηση της "Δημοκρατικής Άμυνας" και αντιστάθηκε από την πρώτη μέρα ενεργά στις προσπάθειες για πτώση της χούντας.
Τον Ιούλιο του 1969 εξερράγη στα χέρια του εκρηκτικός μηχανισμός που προοριζόταν για αντιστασιακή δράση της οργάνωσης κατά του καθεστώτος. Συνελήφθη και βαριά τραυματισμένος βασανίσθηκε απάνθρωπα. Ακολούθησε η δίκη της "Δημοκρατικής Άμυνας" και καταδίκη του από το Έκτακτο Στρατοδικείο τον Απρίλιο του 1970 σε ισόβια, ποινή που εξέτισε ως την αμνηστία του 1973.

Μετά την πτώση της δικτατορίας ο Καράγιωργας επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο. Στρατεύθηκε σε αρχική φάση με το ΠΑΣΟΚ, αλλά σύντομα απογοητεύτηκε και αποχώρησε.

Απόσπασμα από το άρθρο "Μέρες του '75. ΠαΣοΚ και Δημοκρατική Άμυνα"

"Στις 5 Οκτωβρίου προσχώρησε στις τάξεις του νέου πολιτικού φορέα η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μιας δυναμικής μεν αλλά καθαρά σοσιαλδημοκρατικών αντιλήψεων (οι οποίες αποτελούσαν ''κόκκινο πανί'' για τον Ανδρέα) αντιστασιακής ομάδας, της Δημοκρατικής Άμυνας.
Ούτε ένα χρόνο δεν κατάφερε να επιβιώσει αυτή η περίεργη για τα δεδομένα της εποχής συγκατοίκηση. Έτσι, στις αρχές του καλοκαιριού του 1975 βρέθηκαν εκτός ΠΑΣΟΚ στελέχη, όπως ο Νίκος Κωνσταντόπουλος (ο μετέπειτα πρόεδρος του Συνασπισμού και του Παναθηναϊκού), ο Αστέρης Στάγκος, ο Κώστας Μανωλκίδης, ο Λαοκράτης Βάσσης, ο Γεράσιμος Νοτταράς, ο Βασίλης Φίλιας, ο Σπύρος Καβουνίδης και ο Σάκης Καράγιωργας. Για τον τελευταίο δε, κορυφαίο αντιστασιακό που είχε χάσει το χέρι του από έκρηξη βομβιστικού μηχανισμού, όταν μιλούσε στο προσυνέδριο του Κινήματος, που είχε προηγηθεί των διαγραφών, ακούστηκε από το βάθος της αίθουσας:
''Κάτσε κάτω κουλοχέρη''!"

karagiorgas 2

Συμμετείχε σε αναρίθμητες εισηγητικές επιτροπές και εκλεκτορικά σώματα, προώθησε την εκλογή νέων επιστημόνων και μέσω αυτών την αναπαραγωγή νέας γνώσης στην οικονομική επιστήμη στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Πετραλιάς, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών γράφει για τον Σάκη Καράγιωργα.
"...Ο Σάκης Καράγιωργας είναι, ίσως, ο μόνος στην Ελλάδα και από τους λίγους πανεπιστημιακούς οικονομολόγους στο διεθνή χώρο, ο οποίος, αν και καταξιωμένος στην ορθόδοξη ακαδημαϊκή κοινότητα της Δημόσιας Οικονομικής, προχωράει, μέσα από την ίδια του την ερευνητική εργασία, στην αξιοποίηση της μαρξιστικής οικονομικής σκέψης. Η προσπάθειά του, ιδίως στην μεταδιδακτορική περίοδο, κορυφώνεται στη συγγραφή μιας πραγματείας περί Δημόσιας Οικονομικής σε τρία μέρη, της οποίας το τρίτο μέρος δεν πρόφτασε να δημοσιευθεί. Η πραγματεία αυτή, πρωτοποριακή σε σύλληψη και περιεχόμενο και με διεθνή επιστημονικά μέτρα σύγκρισης, αποτελεί και θα εξακολουθεί για πολλά χρόνια να αποτελεί ορόσημο για την πανεπιστημιακή διδασκαλία και έρευνα σε θέματα που αφορούν την οικονομική και πολιτική διάσταση των λειτουργιών του σύγχρονου κράτους...".

Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται: «Δημόσια Οικονομική: τόμος 1ος: Οι οικονομικές λειτουργίες του κράτους, τ. 2ος Οι Δημοσιονομικοί θεσμοί», «Οι διαστάσεις της φτώχειας στην Ελλάδα», «Μελέτες-Άρθρα-Ομιλίες».

Μετά το θάνατό του συστήθηκε το «Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα» με σκοπό την ανεύρεση, καταγραφή και έκδοση του έργου του Σάκη Καράγιωργα

Ο επίλογος της απολογίας του Σάκη Καράγιωργα στο Έκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας (7 Απριλίου 1970)

[...] Κύριοι στρατοδίκαι, μέχρι τώρα σας εξέθεσα τους λόγους δια τους οποίους συμμετέχω εις την Δημοκρατικήν Άμυναν. Είχα χρέος μου να αγωνισθώ εις τα πλαίσια της οργανώσεως αυτής προς αποκατάστασιν των δημοκρατικών ελευθεριών εις την χώραν. Είχα χρέος, πρώτον, ως άνθρωπος απέναντι της ιστορίας. Απέναντι δηλαδή όλων εκείνων οι οποίοι ηγωνίσθησαν με τον λόγον ή με τα όπλα, εκείνων που έχυσαν ποταμούς αίματος δια να κληροδοτήσουν εις ημάς την ελευθερίαν και την δημοκρατίαν. Δεύτερον, είχα χρέος ως καθηγητής απένατι εις τους φοιτητάς μου. Εις τους νέους αυτούς δεν μετέδιδα μόνον ξηράς επιστημονικάς γνώσεις. Τους είχα γαλουχήσει με την ιδέαν ότι ορθαί αποφάσεις επί των μεγάλων προβλημάτων της χώρας λαμβάνονται μόνον με την δημοκρατικήν διαδικασίαν επιλογής. Θα ήμουν ασυνεπής και θα εθεωρείτο δι' εμέ φυγομαχία εάν δια του αγώνος μου δεν εδικαίωνα τας ιδέας μου περί ελευθερίας και δημοκρατίας απέναντι των φοιτητών μου. Τέλος, κύριοι στρατοδίκαι, είχα ένα προσωπικόν χρέος απέναντι του ελληνικού λαού και της πατρίδος. Αυτός ο λαός έκανεν πολλάς θυσίας και δαπάνας χάριν εμού. Με εσπούδασεν εις τα ελληνικά πανεπιστήμια, με έστειλεν με υποτροφίαν δι' ανωτέρας σπουδάς εις το εξωτερικόν, με έκανεν καθηγητήν ανωτάτης σχολής και ανώτατον κρατικόν λειτουργόν. Δι' όλας αυτάς τας θυσίας τι ζητεί ως αντάλλαγμα από εμέ ο ελληνικός λαός και η πατρίς; Τι ζητεί από όλους τους πνευματικούς ανθρώπους; Δύο μόνον πράγματα. Να προσφέρουν τας επιστημονικάς των υπηρεσίας και να είναι θεματοφύλακες των ηθικών και πνευματικών αξιών του ελληνικού λαού. Είχα υποχρέωσιν, επομένως, κύριοι στρατοδίκαι, να εξοφλήσω αυτό το μεγάλο χρέος μου, ακόμη και εάν παρίστατο ανάγκη να δώσω και την ζωήν μου.

karagiorgas 3

Απόσπασμα του άρθρου "Νίκη Σάκη Καράγιωργα: Η ηρωίδα πίσω από τον ήρωα"

Στην απολογία του Σάκη Καράγιωργα στο Στρατοδικείο εκτυλίσσεται, όλη η τραγική ιστορία της χώρας από την κατάλυση της δημοκρατίας στις 27 Απριλίου του 1967. Κατάλυση που έγινε ένα μήνα πριν διενεργηθούν εκλογές που είχαν εξαγγελθεί για τις 28 Μαΐου, οι οποίες θα έδιναν λύση στην πολιτική ανωμαλία, που ακολούθησε μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, του «γέρου της δημοκρατίας», που καταγράφηκε στην ιστορία ως «το βασιλικό πραξικόπημα». Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη υπήρχε σχέδιο ανατροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος, αν αυτό περνούσε στα χέρια δημοκρατικών δυνάμεων. Ήταν το λεγόμενο «σχέδιο των στρατηγών», το οποίο πρόλαβαν να αξιοποιήσουν κατώτεροι αξιωματικοί. Η εισαγγελική πρόταση στη δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος αναφέρει τα εξής: «Η 21η Απριλίου προέρχεται από παλαιότερα κατάλοιπα άλλων παραστρατιωτικών οργανώσεων, αι οποίαι ανεπτύχθησαν εις τον ελληνικόν στρατόν. Εννοώ την οργάνωσιν του ΙΔΕΑ, ο οποίος ηνέχθη στα παρασκήνιά του, μεγάλωσε και εγαλούχησεν και έδωσε εις το προσκήνιο της ιστορίας, την 21ην Απριλίου.»

Έτσι επανήλθαν οι τραγικές πολιτικές συνθήκες της κατοχής και του εμφυλίου: Στρατιωτικός νόμος, πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, προληπτικές συλλήψεις πολιτικών προσώπων, εκτοπισμοί, ασφυκτικά μέτρα παρακολούθησης της ζωής των πολιτών και κάθε είδους διώξεις, λογοκρισία, φυλακίσεις και βασανιστήρια. Τα κολαστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ και οι φυλακές Αβέρωφ, Ωρωπού, Αίγινας, Κορυδαλλού, Γεντί-Κουλέ, Ιτζεδίν Κέρκυρας, αλλά και αστυνομικά τμήματα, ήσαν τα καθαρτήρια, οι «ναοί» της ανάνηψης από το αμάρτημα του ενεργού δημοκρατικού φρονήματος. Στα πανεπιστήμια είχε επιβληθεί ιδιαίτερα ασφυκτικό καθεστώς, με υπεύθυνο ειδικό Επίτροπο, εκτός των διωγμών των πλέον "επικίνδυνων" καθηγητών του, αλλά και διάλυση της νόμιμης ΕΦΕΕ. Και ο Σάκης Καράγιωργας, πέρασε από αρκετές απ' τις φυλακές αυτές.

Στις 12 Απριλίου 1970 καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Απελευθερώνεται στις 23 Αυγούστου του 1973 με τη χορήγηση αμνηστίας. Eπανέρχεται στη θέση του καθηγητή της Δημόσιας Οικονομίας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, της τότε Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών, (τώρα Παντείου Πανεπιστημίου), από την οποία είχε παυθεί το 1970, με απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από επιβεβλημένη διαταγή της Κυβέρνησης. Xωρίς έπαρση «αντιστασιακού», αλλά με την ίδια απλότητα, εντιμότητα και αγάπη προς τους φοιτητές του, μετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες αναβάθμισης της ελληνικής ανώτατης παιδείας. Δυστυχώς, η ενεργός συμμετοχή του στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του υπήρξε γι' αυτόν απογοητευτική, αφού διαγράφεται λόγω διαφωνιών σχετικά με τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κινήματος και τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Όμως συνέχισε τη συμμετοχή του για τον εκδημοκρατισμό της ανώτατης παιδείας και με τον έγκυρο επιστημονικό λόγο του κατήγγειλε ως απάνθρωπο τον καπιταλισμό και κήρυττε την κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Δυστυχώς δεν διαψεύσθηκε στις προβλέψεις του για τις πολιτικές εξελίξεις στον τόπο. Πάντως, το Πάντειο Πανεπιστήμιο τίμησε και τιμά τη μεγάλη του συμβολή στη δημοκρατία και την παιδεία του τόπου, ιδρύοντας το 1989, ένα μεγάλο επιστημονικό κέντρο: Το Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, του οποίου η ασταμάτητη επιστημονική δραστηριότητα υπηρετεί τις επιστημονικές και κοινωνικές αξίες που διακήρυττε.

Φυσικά, οι αναφορές αυτές για τον Σάκη Καράγιωργα, ελάχιστα τη φωτίζουν τη μεγάλη ηρωική και πνευματική μορφή του. Όμως στις τιμές που αποδίδονται στους ήρωες συνήθως καμιά αναφορά δε γίνεται γι' αυτούς που βρίσκονται πίσω τους. Εκείνους που βογκούν την ίδια στιγμή που αυτοί βασανίζονται. Που σηκώνουν το βαρύ σταυρό της στέρησης, της αγωνίας, των διωγμών και των ίδιων, της ορφάνιας των παιδιών, του εξευτελισμού τους όταν στριμώχνονται στις πόρτες της φυλακής για το επισκεπτήριο. Και αυτές είναι μάνες και κυρίως οι γυναίκες των ηρώων και μάλιστα όταν μένουν και με παιδιά. Μια απ' αυτές είναι και η ΝΙΚΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ, παντρεμένη μαζί του από έρωτα το 1955 απέκτησαν δύο παιδιά, αγόρι και κορίτσι.

Τη Νίκη Καράγιωργα τη γνώριζα από το Ίδρυκα Σάκη Καράγιωργα, του οποίου ήταν μέλος του Δ.Σ., και το «Σωματείο των Φίλων του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα». Ήταν πάντα διακριτική, λιγομίλητη και πολύ γλυκιά γυναίκα. Ίχνος έπαρσης επάνω της τόσο για τη δική της προσωπικότητα όσα και για το γεγονός ότι υπήρξε η σύζυγος του Σάκη Καράγιωργα. Έτυχε τον Αύγουστο του 2013 σε μια φιλική επίσκεψή μου στο σπίτι της στη Δροσιά να έλθει η συζήτηση, όπως ήταν άλλωστε επόμενο, γύρω από το Σάκη, αν κι εγώ προσπαθούσα να εκμαιεύσω γεγονότα από το προσωπικό της δράμα. Δηλαδή τις συνέπειες που είχε για τη ζωή της η επαναστατική δράση του και κυρίως μετά τον τραυματισμό του από την έκρηξη των κροτίδων. Κάποιες από τις λίγες αναμνήσεις που μου ανέφερε ήταν πράγματι συγκλονιστικές. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αφήγησή της, όταν μετά το επισκεπτήριο στο Σάκη στις φυλακές Αβέρωφ στεκόταν έξω από το προαύλιό τους στο πεζοδρόμιο κι εκείνος την παρακολουθούσε πίσω από τα κάγκελα. Πήγαινε μαζί με τ' αγοράκι τους, που εκείνο κουραζόταν κι ήθελε κλαίγοντας να φύγουν. Και το σημαντικότερο που μου είχε πει ήταν ότι ο Ζισκάρ ντ' Εστέν, πρόεδρος τότε της Γαλλίας, πρόσφερε σ' αυτήν και τα παιδιά της άσυλο στη Γαλλία, με ανάληψη από τη γαλλική κυβέρνηση όλων των εξόδων τους, για όσο διάστημα ο Σάκης θα ήταν φυλακή. Κι εκείνη δεν δέχτηκε. Γιατί «πώς ν' αφήσει το Σάκη μόνο στη φυλακή;»

Αυτό μ' έκανε να προσπαθώ να την πείσω να γράψει το δικό της Γολγοθά μετά την καταδίκη του Σάκη σε ισόβια και ό,τι είχε προηγηθεί μέχρι τότε: Τραυματισμός από τον εμπρηστικό μηχανισμό, σύλληψη, βασανιστήρια, μεταγωγές από φυλακή σε φυλακή, καταδίκη, αποφυλάκιση. «Ναι, το σκέπτομαι, μου είπε, έχω κρατήσει σημειώσεις. Ίσως το κάνω.» «Η ιστορία αυτή δεν είναι μόνο δική σου», της έλεγα. «Ανήκει η μνήμη της στην ιστορία του τόπου».

Όμως μέχρι σήμερα δεν το έκανε. Και τώρα που πλησιάζει η θλιβερή 47η επέτειος της μνήμης του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 μου παραχώρησε η ίδια δύο συνεντεύξεις της και μια επιστολή της σε φίλη, που επρόκειτο να εκδώσει κάτι. Η πρώτη είναι στο αφιέρωμα της εφημερίδας «Η Πρώτη» στις 23 Νοεμβρίου 1988, που υπογράφουν η Βούλα Τελώνη – Κ. Αντωνάκος. Τίτλος του: Σάκης Καράγιωργας. Γελούσε όταν του πρότειναν υπουργεία Λέει η Νίκη Καράγιωργα. Στο αφιέρωμα αυτό γράφουν λίγες γραμμές οι καθηγητές Δημήτρης Τσάτσος, Κοσμάς Ψυχοπαίδης, Μανώλης Ανδρόνικος και Γιώργος Βέλτσος. Όμως και η ίδια η Νίκη μόνο για το Σάκη μιλάει. Για τις φιλοδοξίες του να βγάλει μερικές γενιές επιστημόνων για την καλυτέρευση της κοινωνίας, τη δημοκρατία και την έλλειψη φιλοδοξίας δικής του για πολιτικά αξιώματα. Καμιά κουβέντα για το δικό της δράμα. Η δεύτερη είναι πιο συγκεκριμένη. Είναι η συνέντευξη που έδωσε στην Κίτσα Μπόντζου: Η ΝΙΚΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ για πρώτη φορά λύνει τη σιωπή της, μιλά για τον αγώνα του άνδρα της, τον τραυματισμό του, τη σύλληψή του, αλλά και τις προβλέψεις του για την εξέλιξη της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. «Ήλπιζε ότι θα ξεσηκωθούν όλοι κατά της χούντας». Και πάλι και σ' αυτή τη συνέντευξή της μιλά κυρίως για το Σάκη. Μόνο λίγα αφορούν εκείνη: Η δημοσιογράφος την ρωτά:

-Ζήσατε πολλές ώρες, συγκλονιστικές, εκείνο το διάστημα, ποια ήταν η πιο μεγάλη, η πιο συγκλονιστική;
- Πολλές. Όταν πηγαίναμε με τα παιδιά στις φυλακές, όταν ήξερα ότι βασανιζόταν, ότι ζούσε μέσα στα κελιά. Αλλά ο τραυματισμός του ήταν η χειρότερη στιγμή. Του είχε στείλει ο Σημίτης δεκατρείς κροτίδες, για να τις τοποθετήσει σε σημεία της Αθήνας.

Είμαστε τότε σ' ένα σπίτι στην Αγία Παρασκευή και στο υπόγειο είχε το σπουδαστήριό του. Μια από τις κροτίδες έσκασε στο χέρι του. Μπορεί και να μην τον έπιαναν τότε, αλλά κοντά στο σπίτι βρισκόταν ένα περιπολικό. Μόλις ακούστηκε ο θόρυβος έτρεξαν αμέσως. Εγώ είχα προλάβει να του τυλίξω το χέρι με τις πάνες του παιδιού, που ήταν τότε μωρό. Τον μετέφεραν στο Γενικό Κρατικό. Μόλις μπήκε στο χειρουργείο, έτρεξα και τηλεφώνησα. Είχαμε εντολή, εμείς οι γυναίκες, όταν συνέβαινε κάτι, δηλαδή όταν συνελάμβαναν τον άντρα μας, να ειδοποιήσουμε κάποιον συνθηματικά. «Ο τάδε μπήκε στο νοσοκομείο». Εδώ, βέβαια, ήταν στην κυριολεξία.

- Μόνο στον Σημίτη τηλεφωνήσατε;
- Βέβαια, δεν μπορούσα, ήταν απέναντί μου η Ασφάλεια και με παρακολουθούσε. Ο λόγος που απολύθηκα από τη δουλειά μου ήταν αυτός, και μάλιστα είναι αστείο το σκεπτικό της απόφασης, που έλεγε: «βοήθησε Εβραίο κομμουνιστή να δραπετεύσει..» Τον Σημίτη τον θεώρησαν Εβραίο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα με απέλυαν... Ήθελαν να μας εξουθενώσουν οικονομικά.
..........................................................................................................
- Δυσανασχετήσατε για τη μοίρα σας;
- Στεναχωριόμουν, αλλά και τώρα θα έκανα πάλι τα ίδια, αν χρειαζόταν. Το να ζεις δίπλα σ' έναν άνθρωπο σαν τον Σάκη Καράγιωργα είναι μοναδικό. Δεν ήταν εύκολος άνθρωπος, αλλά αυτές τις συγκινήσεις, που ένιωσα μαζί του, δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να τις νιώσω στη ζωή μου.»
...............................................

Πηγές: Σάκης Καράγιωργας « Μελέτες, Άρθρα, Ομιλίες τόμος 1

(Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, Ο Σάκης Καράγιωργας και η εποχή του,

Αυτοβιογραφικό κείμενο)

Περιοδικό Οροπέδιο: τεύχος 6,Χειμώνας 2008-09

Αναδημοσίευση από:

 http://vivliothiki-pirgou.gr/

http://www.24grammata.com/

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΛΟΓΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ